DHI ve FUE Safir Teknikleri Ayrıntılı Açıklaması. Neden Doktor Tarafından Önerilen Tekniği Seçmeliyim?
Saç ekimi konusunda piyasadaki en yenilikçi tekniklerin başında DHI saç ekimi ve FUE Safir saç ekimi gelmektedir. Bu iki işlem birbirlerinden farklı iki teknik olmasına rağmen ortak noktaları foliküllerin tek tek çıkarılmasına dayanmaktadır. Prosedürleri çok benzer olan DHI ve FUE Safir Teknikleri ayrıntılı açıklaması ve size en uygun tekniğin hangisi olduğuna birlikte bakalım.
Saç ekimi yöntemlerinden olan DHI ve FUE teknikleri için birtakım ön kontroller gerekir. Bu ön kontroller uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Peki neden doktor tarafından önerilen tekniği seçmeliyim? Bu tür bir tedaviye girmeden önce, teşhis konsültasyonu için bir uzmana görünmek gerekir. Bu inceleme sayesinde, saç ektirmek isteyen her birey için özel bir yöntem belirlenecek ve bu şekilde ilerleme sağlanacaktır.
İnternette DHI ve FUE safir tekniklerinin ayrıntılı açıklaması hakkında birçok bilgi vardır fakat bu bilgilerin birçoğu doğruyu yansıtmaz. Bu bağlamda saç ektirmek isteyen bireylerin aklındaki sorular da net bir şekilde cevaplanmaz. Bu durum da potansiyel adaylarda kafa karışıklığına neden olabilir. Bu nedenle ilerleyen başlıklarda DHI (Direct Hair Implantation) ve FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) tekniklerinden, farklılıklarından ve hangi tedavinin size daha uygun olduğundan bahsedeceğiz.
FUE Tekniği ve DHI Yöntemi Nedir?
Saç ektirmeye karar veren kişilerin en büyük ikilemi FUE tekniği ve DHI yöntemi arasında olmaktadır. Günümüzde FUE tekniği, DHI tekniğine nazaran daha popüler bir işlemdir. Bu popülerliğin altında yatan sebep ise DHI tekniği, FUE tekniğine göre daha yeni bir tedavi yöntemidir. DHI tekniğinde de FUE tekniğinde de yapılan konsültasyona göre hasta için hangi yöntemin doğru olduğuna karar verilir. Örneğin kanama riski yüksek olan hastalar FUE Safir saç ekimi isteyebilir ancak DHI tekniği için daha uygun bir adaydır. Farklı bir örnek olarak saç ektirmek isteyen hastanın kafasında saçsız alan çok fazla yani saç ekimi yapılacak alan fazla ise hasta DHI saç ekimi yaptırmak istese dahi FUE tekniği daha ideal bir ekim yöntemidir.
DHI Tekniği Nedir?
Araştırma ve geliştirme süreci uzun yıllar süren DHI saç ekimi tekniği, 2016 yılından sonra tüm dünyada kullanılmaya ve tanınmaya başlamıştır. DHI yöntemi, FUE tekniğinin bir varyasyonudur. Donör bölgeden mikro motor veya manuel yöntemle kökler alındıktan sonra DHI yöntemi ile ihtiyaç duyulan alana aşılanır. DHI’nin en önemli farkı, operasyonlar sırasında kullanılan ‘Choi İmplanter’ veya ‘Choi Kalem’ olarak adlandırılan cihazdır. Choi kalemi DHI yönteminin vazgeçilmezi olduğu için uygulamaya ‘Choi Yöntemi Saç Ekimi’ adı verilir. Uygulamanın diğer adlandırılmaları ise ‘Leon Tekniği’ ve ‘Direkt Saç Ekimi’ şeklindedir.
Gerekli kontroller yapıldıktan sonra hasta DHI tekniği ile ameliyat olmaya uygun ise; operasyon günü belirlenir. Operasyon günü hastanın donör bölgesi (ense bölgesi) mikro motor ile tıraş edildikten sonra bir, iki, üç ve dört kıl içeren greftler alınır. Alınan kökler ihtiyaç duyulan bölgeye bekletilmeden aşılanır. Bu aşamada Choi’nin kalemi kullanılır. Çıkarılan foliküler Choi içine yerleştirilir. DHI yönteminin en büyük farkı ise; aynı anda kanalların açılması ve köklerin kanalların içine yerleştirilmesinin de yapılabilir olmasıdır. Kökler, aşılama bölgesindeki Choi noktasından açılan kanallara aşılanır.
DHI Saç Ekimi Tekniğinin Avantajları
DHI tekniğinin kendine göre bazı avantajları bulunmaktadır. DHI saç ekimi tekniğinin avantajları şu şekildedir:
- Bu tekniğin en büyük avantajı tıraşsız saç ekimine olanak sağlamasıdır. Ayrıca kel olduğu için saç ekimi tedavisi gördüğünü gizlemeyi tercih eden çoğu kişi bu uygulamayı kullanır.
- Bir diğer çok önemli avantaj, folikülerin kafa derisine geri implante edilmeden önce vücudun dışında çok daha kısa süre kalmasıdır. Bu nedenle folikülerin hayatta kalma süresi çok daha fazladır. Daha sıkı ve daha güvenli kalırlar.
- Ek olarak, ‘implanter’ uzmanın hem greftin derinliğinde hem de yeni saçın çıkacağı açıda daha hassas olmasını sağlar. Bu da doğal bir sonuç alınmasına sebep olur.
- Daha az scar dokusu gelişir ve FUE tekniğine göre scar dokularında daha hızlı iyileşme gerçekleşir.
DHI Tekniğinin Dezavantajları
DHI saç ekimi tekniği, avantajlarının yanında bazı dezavantajlar da barındırmaktadır. Tedavi uygulanmadan önce bu dezavantajların da dikkate alınması daha başarılı bir sonuç elde etmek için gereklidir. DHI tekniğinin dezavantajları şu şekildedir:
- Ekim için özel makineler kullanması, ameliyatın hassas olmasını gerektirir. Peki bu durum bir dezavantaj mıdır? Kendinizi olması gerektiği kadar nitelikli ve deneyimli olmayan bir ekibin ellerine bırakırsanız, öyledir.
- Maksimum 3.000 folikülün olduğu küçük alanlarda greftler için tavsiye edilir. Bu nedenle total veya ileri derecede kellik durumlarında önerilmez.
FUE Safir Saç Ekimi Yöntemi Nedir?
FUE Safir saç ekimi popüler bir ameliyattır ve birçok hastanın gözdesi haline gelmeyi başarmıştır. Greftleri toplamak için bir deri şeridinin çıkarıldığı klasik FUT (foliküler ünite nakli) tekniği yerine, FUE greftleri doğrudan kafa derisinden yapılır. FUE tekniğinin tercih edilmesindeki en önemli faydalardan biri görünür iz bırakmaması ve daha doğal bir görünüm sağlamasıdır.
Ameliyatta ilk adımında şuna dikkat etmek önemlidir: FUE Safir saç ekimi çıkarılan foliküler ünitelerin gruplar halinde olmasıdır. Kuyruklar genellikle 1-4 saç kökü arasında değişir. Bunlar yaygın olarak greft olarak bilinir ve bir depolama solüsyonuna yerleştirilirken birer birer manuel olarak çıkarılır. Daha sonra ekstraksiyon aşaması tamamlandığında doktor mikro bıçaklarla kanalları açar. Doktor tarafından açılan bu kanallar, greftlerin yerleştirileceği delikler veya yarıklardır. Kanallar açıldıktan sonra doktor greftleri solüsyondan çıkarır ve alıcı alana implante eder.
FUE Safir saç ekimi tekniği ile saç ekimi operasyonu geçiren hastalar, tedaviden yaklaşık iki ay sonra gözle görülür sonuçları fark edebilirler. Bu nedenle, en belirgin büyümeler genellikle altı ay geçtikten sonra olacaktır. Ancak kesin sonuçlar işlemden 12 ila 18 ay sonrasında görülecektir. FUE saç ekiminin avantajı iyileşme süresidir. Bu nedenle FUE Safir saç ekimi, tartışmasız en iyi sonuçları vaat etmektedir.
DHI ve FUE Safir Teknikleri Arasındaki Farklar
DHI ve FUE Safir tekniklerinin ayrıntılı açıklaması arasında temel farklar mevcuttur. DHI saç ekimi tekniği, FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) tekniğinin bir çeşididir. Yukarıda da söylediğimiz gibi foliküllerin tek tek çıkarılması sürecinde temel fark alıcı alana implantasyon yönteminde yatmaktadır. DHI ve FUE safir teknikleri arasındaki farklar:
- DHI tekniği ile bölgede tıraş gerekmez. FUE tekniğinde greft ve donör bölgesi tıraş edilmelidir.
- FUE yöntemi folikülleri greftlemek ve çıkarmak için kullanılırken, DHI tekniği sadece foliküllerin aşılanmasının son adımını ifade eder.
- DHI tekniğinde kökler alındıktan hemen sonra aşılanırken, diğer teknikte kökler hemen ekilmez.
- DHI tekniği ile maksimum 3.000 kök ekilebilir.
- Son olarak kanama açısından DHI tekniği FUE Safir saç ekimi tekniğine göre biraz daha az kanar.
DHI ve FUE safir teknikleri sonuçları çok benzerdir. Aşılı saçlar normal bir şekilde uzayacak ve saçın geri kalanıyla çakışmayacak kadar doğal bir görünüme sahip olacaktır. Ancak hastaya hangi yöntemin uygun olduğunu bilmek yalnızca bu alandaki bir uzmanın belirleyebileceği bir tespittir.