Diş Hekimi

Diş Hekimi

Diş Hekimi

Hastaların dişi, diş eti ve ağız sağlığı ile ilgili tüm sorunlara çözüm, teşhis ve tedavi bulan kişi Diş hekimidir. Diş çürüklerini tedavi etme gibi işlemler haricinde, zirkonyum kaplama ve implant gibi tedaviler de uygularlar.

İyi Bir Diş Hekimi Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Ağız ve diş sağlığı tedavisinde iyi bir diş hekimi bulmak hastalar açısından çok kolay değildir. Bunun nedenlerinin başında diş hekimi korkusu gelir. Fakat günümüzde modern yöntemler ile acısız ve ağrısız işlemler kolay bir şekilde yapılmaktadır. Tedavi aşamasında sabırlı, hoşgörülü ve ilgili hekimler hasta açısından her zaman daha rahatlatıcı bir durum oluştur. Peki, iyi bir diş hekimi hangi özelliklere sahip olmalıdır?

  • Tüm alanlarda olduğu gibi diş hekimleri de mesleki olarak gelişme ve güncellemeleri takip etmeli ve tedavi yöntemlerini bu güncellemelere göre uygulamalıdır.
  • Her hastasına aynı tavrı göstermeli ve eşit davranması gerekir.
  • Hastaların korkuyla gittiği diş kliniklerinde daha fazla gerilmemeleri için diş hekimlerinin insan ilişkilerinde iyi olması gerekir.
  • Alanında yeterli bilgi ve pratik olarak tecrübeye sahip olması oldukça mühimdir.

Diş Hekiminin Uyguladığı Tedavi Yöntemleri

Günümüzde sağlık teknolojilerinin gelişmesi ile diş tedavi yöntemleri de bir o kadar değişmiştir. Özellikle diş tedavileri uyuşturucu özellikli spreyler sayesinde artık acısız bir şekilde tamamlanır. Gün geçtikçe sadece tedavi amaçlı değil estetik amaç için de diş hekimlerinin klinikleri ziyaret edilir oldu.

  • Muayene ve görüntüleme: Oral diagnoz ve radyoloji olarak da bilinen bir tedavi öncesi planlamasıdır. Teşhis ve tedavi radyolojik ve dijital görüntüleme araçları ile görüntülenerek sorun bulunmaktadır.
  • Ağız, diş ve çene cerrahisi: Gömülü dişler, yirmi yaş diş ameliyatları ve kist operasyonları gibi cerrahi işlemleri içermektedir.
  • Konservatif diş tedavisi: Kompozit dolgu olarak da bilinen tedavi yöntemi birçok tedavi yönteminde kullanılmaktadır. Diş kırıkları, dişlerin renk değiştirmesi ve dişlerin arasındaki boşluklar tedavi edilir.
  • Endodonti: Kanal tedavisi olarak da bilinen endodonti çürük tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Dişin içerisindeki sinirler alınarak boşluğun dezenfekte edilmesi ve kanalların dolgu ile doldurulması ile tedavi gerçekleşir.
  • Protetik diş tedavisi: Kron, köprü ve hareketli protezler kullanılarak gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Özellikle dolgu ile tedavi edilemeyecek diş kayıplarında kron tedavisi tercih edilir.
  • Pedodonti: Çocuk ağız ve diş sağlığı olarak bilinen tedavi yöntemi 3 ile 12 yaş aralığında çocukların problemlerini çözmektedir. Yalnızca tedavi yöntemlerine değil aynı zamanda ağız ve diş sağlığı konusunda da bilgi verme amacı da bulunmaktadır.
  • Ortodonti: Dişlerin düzensiz çarpık halde olması ve çenedeki dişlerden dolayı kapanış bozukluğunun tedavisini yapmaktadır. Tedavi sırasında diş teli kullanımı ve şeffaf plaklar kullanılır.
  • Periodontoloji: Diş eti rahatsızlıklarının tedavisinin uygulandığı bölümdür. Rutin diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli olarak diş hekiminiz tarafından yapılan temizlik işlemleri ile periodontal hastalıkların kolayca önüne geçebilirsiniz.
  • İmplant uygulamaları: Diş kökü gibi çene kemiği içerisine biyolojik olarak insan vücuduna uyumlu titanyum vidaların bir operasyon ile yerleştirmesi işlemidir.

Zirkonyum Diş Kaplama

Beyaz renkli bir kaplama malzemesi olan zirkonyum kaplama özel olarak fırınlarda işlenerek diş tedavisinde kullanılmaktadır. Dayanıklı olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Dayanıklı olmasının yanı sıra oldukça estetik bir dokuya da sahiptir. Ağız sağlığına uygun olan bu kaplama yöntemi diş eti problemlerinin önüne geçer. Çay, kahve gibi leke bırakan gıda ve içecek tüketimi ile renk değiştirmez.

Zirkonyum Kaplama Hangi Dişlerde Kullanılır?

Gelişim dönemini tamamlamış ve yetişkin olan bireylere bu kaplama tedavisi yapılmaktadır. Bu nedenle 18 yaş sonrası kişiler için bu tedavi yöntemi uygundur. Peki, bu tedavi hangi durumlarda tercih edilir?

  • Klasik diş beyazlatma yöntemleri ile beyazlamayan dişlerde dişleri beyazlatmak için kullanılır.
  • Lamine yaptırmak istemeyen kişilerin tedavisinde tercih edilir.
  • Çarpık dişlerin tedavisinde kişiler ortodonti tedavisi yerine zirkonyum kaplama tercih edebilir.
  • Ayrık dişlerin tedavisinde uygulanır.
  • Diş dokusu kaybı olan ve büyük dolgulara sahip dişlerde kullanılmaktadır.

Zirkonyum Kaplama Avantajları

Kaplama yöntemleri yalnızca sağlık açısından değil estetik açıdan da oldukça tatmin edici sonuçlar sunmaktadır.

  • Yapısı ve içeriği sayesinde diş etlerinde herhangi bir renk değişimine neden olmaz,
  • Işığı geçiren yapısı sayesinde dişlerinizi eski görüntüsüne ve en doğal haline döndürür.
  • Düzenli bakım yapıldığı taktirde uzun süreli bir kullanımı vardır.
  • Diş etlerine uyum gösterir.
  • Sıcak ve soğuk hassasiyeti yaratmaz.
  • Diş lekeleri ve dişlerin renk değiştirmesi gibi süreçler yaşanmaz.
  • Ağız kokusu yaratmaz.

Zirkonyum Kaplamaların Ömrü Ne Kadardır?

Son zamanlarda sıklıkla kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan zirkonyum kaplama tedavisinin ömrü kişilerin kullanımına göre değişkenlik gösterir. Fakat ömrü ortalama 5 ila 15 yıl arasındadır. Bakımların ihmal edilmemesi ve özenli davranılan durumlarda bu sürecin 20 yıl gibi bir süreye çıkmak ihtimali vardır. Gerekli temizlik ve bakımlar yapıldığı taktirde zirkonyum kullanılarak yapılan kronlar çürüme yapmaz.

Emax Diş Kaplama Nedir?

Seramik malzemeden yapılmış, hastalara gerçekçi ve doğal bir diş görünümü vermek için kullanılan bir kaplama tedavisi yöntemidir. İnsan vücuduna ve ağız sağlığına uygun olan emax diş kaplama oldukça uzun ömürlüdür. Bir tedavi ve iyileştirme yöntemi değildir. Tamamen estetik kaygılar ile yapılan ve doğal görünümü sayesinde sıklıkla tercih edilen bir işlemdir. Yapısı ince malzemeden üretilmiştir ve bu sayede kullanım kolaylığı sağlar. İnce malzemeden olmasından dolayı arka dişlerde kullanımı önerilmez. Ön dişlerde, tek ve birkaç diş kayıplarında genellikle tercih edilmektedir.

Emax Kaplama Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

Ağız ve diş sağlığına oldukça uygun ve estetik kaygılar güdülerek tercih edilen bu kaplama yöntemi doğal diş görünümüne yakın olması ile sıklıkla tercih edilir.

  • Sarı dişler: Emax kaplama, diş yüzeylerindeki renk değişimleri sebebiyle uygulanabilir. Süreli kullanımı ve doğal diş görünümüme yakın yapısı ile kişilere beyaz dişler sunar.
  • Eğri dişler: Estetik açıdan özellikle ön taraftaki dişlerin yapısı önemlidir. Bu kaplama yöntemi ile düzgün ve estetik dişlere kısa sürede sahip olunur.
  • Kırık dişler: Kaza, travma ve diş çürükleri sebebiyle kırılmış dişler kaplama tedavisi ile eski haline döner.

Emax Kaplama Nasıl Yapılır?

Klasik bir diş kaplama tedavisi ile aynı süreç işlemektedir. Bu kaplama işlemi genellikle ön diş kırılmaları ve dişlerin birbirinden ayrılması gibi durumlarda tercih edilir. İşlem, dişlerin ölçüsü alınarak başlanır. Ölçüsü alınan dişler laboratuvar ortamında modellenir. Prova sonrasında herhangi bir sıkıntı yoksa kaplamalar sabitlenerek kullanılmaya başlar. Kısa ve ağrısız bir işlem süreci vardır.

Emax Kaplama Temizliği

Kaplama sonrasında genellikle temizlik için önerilen bir antiseptik sıvı kullanımı gereklidir. Kaplamanın ömrü ve kullanımı açısından hijyen ve temizliği oldukça önemlidir. Tüm bunların haricinde dişler günlük diş temizleme rutininde olduğu gibi günde iki kez fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve gargara yapılması gerekir.

Emax Kaplama Tedavisinin Avantajları

Ağız sağlığı için birçok tedavi yöntemi kullanılır. Bunlardan biri de emax kaplamadır. Peki, bu tedavinin avantajları nelerdir?

  • Oldukça estetik bir görünüme sahiptir ve içerisinde metal bulunmadığından dolayı herhangi bir alerjik, diş eti problemi ve renk değişimine yol açmaz.
  • Diş yapısına zarar vermez. Diş yapısı ile uyumludur.
  • Işığı geçirdiği için doğal bir sonuç verir.
  • Diş hassasiyeti yaratmaz.
  • Kişinin doğal diş rengini ayarlayabilmek için renk seçenekleri fazladır.
  • Yapısının kaygan olması sebebiyle tartar oluşumunu engeller.

İmplant Tedavisi Nedir?

Çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köklerine implant tedavisi denmektedir. Eksik diş tedavisinde kullanılır. Yapay diş kökleri ile hasta tüm çiğneme fonksiyonlarını rahatça kullanabilirken aynı zamanda ağız yapısı estetik bir görünüme kavuşur. Lokal anestezi ile uygulanan bu işlem ortalama 1 saat sürmektedir. Yapay bir diş kökü çene kemiğine yerleştirilir. Belli bir zaman sonra kemikle bütünleşerek rahat bir kullanım sağlar.

Diş İmplantı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş tedavilerinde sıklıkla kullanılan bu tedavinin uygun olduğu durumlar şöyledir:

  • Kemik erimesi gibi sağlık problemler sonrasında diş kaybı yaşayan hastalar için implant kullanılarak protezin sağlamlığı ve tutuculuğu artar.
  • Arka dişler ve büyük azı dişlerin kaybında kullanılır.
  • Köprü tedavisi sonrasında yapay diş kökü ile köprülerin dayanıklılığı artırabilir.
  • Çürük, travma ve kaza gibi durumlarda diş kayıpları sonrasında uygulanır.

İmplant Uygulaması Sırasında Ağrı Duyulur Mu?

Merak edilen kısımlardan bir tanesi de implant tedavisi sırasında herhangi bir acı ya da ağrı duyulup duyulmadığıdır. Diş kemiğine açılan bir delik ve yerleştirilen yapay diş kökü ağrıya sebep olabilecek bir tedavi yöntemi gibi görünüyor olabilir. Fakat tam tersine uygulama sırasında herhangi bir acı ve ağrı duyulmamaktadır. Kemiklerdeki sinir dokusu oldukça azdır ve zannedildiği kadar acıyan bir doku değildir.

Blog

Neden FUT Tekniği Terk Edildi?

Neden FUT Tekniği Terk Edildi? 2000’li yılların başında saç ekimi yaptırmak isteyenler için FUT tekniği, adeta tutundukları bir daldı. O yıllarda parlayan bir yıldız olan

Blog

Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır?

Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır? Besinlerin parçalanarak mideye gönderilme serüveni dişlerde başlar. Dişlerin hastalıklı, sağlıksız, çürük ve en önemlisi de eksik olması sindirim sorunlarına yol

Blog

E-Max Lamine Diş Kaplaması Nedir?

E-Max Lamine Diş Kaplaması Nedir? E-max lamine diş kaplaması, uzman hekimlerin hastalarına doğal görünümlü bir gülüş vermek amacıyla uyguladıkları bir kaplamadır. Bu işlemde hastalara özel

Blog

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi Nedir? Kanal tedavisi, dişe enfekte olmuş veya çürümeyi gerçekleşmiş dişleri kurtarmaya yarayan bir tedavi seçeneğidir. Oldukça fazla tercih edilen bu yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Blog

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma Herkesin hayali güzel ve bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmak değil mi? Bundan dolayı insanlar diş beyazlatma isteği duyuyor. Bu işlem sayesinde daha beyaz

DHI Tekniği Nasıl Yapılır?
Blog

DHI Tekniği Nasıl Yapılır?

DHI Tekniği Nasıl Yapılır? Son yıllarda en çok yapılan operasyonlardan bir tanesi saç ekimidir. DHI tekniği de bu işlemlerden biridir. İnsanlar karşısındaki kişinin hayata bakış

Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Med-Unico WhatsApp
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabiliriz?