Kafamın Belli Bir Bölgesinde Saçım Döküldüyse Ekilen Saçların Dökülmemesi Nasıl Mümkün Olabilir?
Birçok insanın başında birçok dert olabilir belki ama gözle görülebilen en büyük baş derdi saçsızlıktır. Dökülen saçlarla başı dertte olan ve saç ektirmeyi düşünenlerin merak ettiği tek bir şey vardır. Ekilen saçların dökülmemesi nasıl mümkün olabilir? Öyle ya, şakaklar ve ensedeki saçlar dururken alın ve tepe bölgesi saçsız kalabilmektedir. Eğer, kafamın dökülen bölgesinde bir sorun varsa, ekilen saçları da kaybeder miyim kaygısı da pek çok insanın kafasını kurcalamaktadır. Hemen burada diğer kritik soru gelir: Saç ekimi sonrası saç dökülmesi devam eder mi?
Kaybedilen Mutluluğu Saç Nakli ile Geri Getirin
Tüm bu soruların cevabını vermeden önce saç ekimi ile önemli bazı şeyleri bilmenizde yarar vardır. Saç nakli, bir asra yakın bir zamandır üzerinde çalışılan ve uygulanan bir yöntemdir. Dolayısıyla pek çok insan üzerinde denenmiştir ve başarılı sonuçlara ulaşmıştır.
Ayrıca tıp, saç nakli konusunda inanılmaz gelişmiştir. Teknoloji, cihazlar ve hekimlerin artan tecrübesi saç naklinde olağanüstü sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Gelinen noktada, saç nakli ile pek çok insan, kaybettiği mutluluğunu ve hatta özgüvenini geri kazanmıştır.
Çünkü yukarıda saydığımız tüm kaygılar, gelişen sektör tarafından hızla giderilmektedir. Artık, ekilen saçların dökülmemesi mümkün hale gelmiş ve mutlu insanlar saçlarıyla yeni bir hayata başlamıştır.
En Sağlıklı Nakil İçin En Uygun Yer Seçilir
Saç ekimi diye adlandırılsa da aslında günümüzde yapılan işlem tam olarak saç naklidir. Uzman hekimler tarafından yapılmaktadır. İşlemde, uzman saç nakli için en uygun alanı seçerek donör olarak belirler. Ardından bu bölgeden alınan sağlıklı saç kökleri, eksiği duyulan yere nakledilmektedir. Bu işlem hayli emek isteyen yoğun bir süreçtir.
Bu noktada duyulan kaygılar son bulur ve cevabı aranın sorular da cevaplanır. Çünkü cevaplar, formülde gizlidir. Başın ense ve şakak bölgesindeki saçlar, eğer başka bir rahatsızlık yoksa yaş ilerlese de dökülmemektedir. Bunun sebebi, alın ve tepe bölgedeki hormonlarla, şakak ve ense bölümündeki hormonların farklı olmasından kaynaklıdır.
Uzman hekimin amacı ekilen saçların dökülmemesi için doğru tercihi yapmaktır. Ense bölgesi donör olarak belirlenmişse buradan alınan saçlar eksik bölgelere tek tek nakledilmektedir. Aynı şekilde bacak ya da göğüs bölgesi de donör olarak seçilebilmektedir. Buna da uzman hekim, analizler, test sonuçları ve tecrübesi ile karar vermektedir.
Kıraç Toprağın Verimli Fidanları
Hekimin uzmanlığına güvenilmelidir, çünkü o en doğru kararı verecektir. Siz, ‘saçımın belli bir bölgesi döküldüyse, ekilen saçlar da dökülür mü?’ kaygısı yaşıyor olabilirsiniz. Fakat günümüzün saç nakillerinde çok sağlıklı uygulamalar yapılır. Ekilen saçların dökülmemesi elbette tavsiyelere uyulmasına bağlıdır. Ancak tıbbın geldiği nokta da unutulmamalıdır.
Başınızın saçsız bölgesinin bir tarla olduğunu düşünün. Toprağı kıraç olan bu tarlaya hiçbir şey ekip büyütemediğinizi hayal edin. Ancak bir gün size bir ekin tavsiye ediyorlar. Bu ekin, sağlam kökü sayesinde girdiği toprağı verimli hale getiriyor ve sağlıkla büyüyebiliyor. Bu durumda toprağı verimli hale getirmek için çalışmak yerine, verimli tohumlardan ekmek daha akla yatkın bir yöntemdir.
Saç naklinde uzman hekimler de aynısını yapmaktadır. Farklı hormonlara sahip ense ya da göğüs kıllarını donör olarak seçmekte ve kıraç toprağa bu fidanları tek tek ekmektedir. Bu durumda ekilen saçların dökülmemesi olası bir hal almaktadır. Çünkü toprak kıraç olsa da ekilen tohum çok sağlıklıdır.
Sağlıklı Saça Kavuşmak Ne Kadar Sürer?
Tıpta hiçbir şey %100 değildir. Teknoloji ve tıp ileride olsa da hekimin tecrübesi ve uzmanlığı mükemmel de olsa en büyük görev size düşer. Ekilen saçların dökülmemesi tavsiyelere bağlı kalınmasına kökten bağlıdır. Saç ektirmeyi düşünenlerin öncelikle bu sürecin uzun zaman aldığını iyice kavraması gerekir.
Burada yine tarla metaforunu kullanabiliriz. Ekilen bitkinin sağlıklı olması için köklerini iyice sağlamlaştırması ve iyi bir bakım gerekmektedir. Saçlar için de aynısı geçerlidir. Cerrahi ekim işleminden 3-4 hafta sonra şok dökülme görülmektedir. Bu doğal bir süreçtir. Çünkü baş derisinin cerrahi işlem görmesi bu dökülmenin sebeplerinden birdir. Ardından yeni saçlar yavaş yavaş yerlerinden çıkmaya başlamaktadır. Bu süreç de 1 veya 2 yıl sürebilmektedir.
Ekilen Saç, Yeni Yerine Hemen Uyum Sağlar Mı?
Bazı durumlarda ekilen saçların dökülmemesi elbette mümkün değildir. Yöntemin de kişiye uygun olması gerekir. Doğru analizlerle doğru sonuçlara ulaşmak hedeftir. Sorunun cevabına gelirsek; enseden alınan bir saçın nakledildiği yere uyumu hormonlarla ilgilidir.
Özellikle erkeklerin testosteronla ürettiği DHT hormonu, yeni ekilen saçlarda da etkili olabilmektedir. Var olan saçların taşıdığı bu hormon nedeniyle açılma olabileceği hesap edilmelidir. Bu hesabı da en iyi uzman hekim yapar. Saç tasarımı dökülme riskine göre yapılmalıdır. Eğer bu riske göre olmazsa istenmeyen sonuçlar yaşanabilir.
Doğru Sonuç İçin Saç Tipiniz Önemli
Burada uzman hekimin tecrübesi çok önemlidir. Doğru analizler ve doğru uygulama ile ekilen saçların dökülmemesi sağlanır. Bilakis, saçlar yeni yerlerinde sağlıkla büyüyebilmekte ve mutluluğu geri kazandırmaktadır. Ancak sabır buradaki en büyük yardımcınız olacaktır.
Saç naklinde saç tipinin de önemi vardır. Yapılan uygulamalarda kıvırcık saçların daha hızlı, düz saçların ise daha yavaş uzadığı görülmüştür. Dolayısıyla iyi sonuca ulaşmak saç tipinizle de alakalıdır. Ayrıca bu süreçte uzman hekimin tavsiyelerinden çıkmamak en büyük yardımcınız olacaktır.
Saç Ekiminden Sonra Ne Yapılmalı?
Ekilen saçların dökülmemesi için saç ekilen bölgeye iyi bakılması en önemli anahtardır. Bunun için de jöle gibi şekillendiricilerden uzak durmalısınız. Bunun haricinde saç boyası da ekilen saçlara büyük zarar verir. Saç kurutma makinesini de hayatınızdan çıkarmalısınız. Çünkü saç köklerine zarar vermektedir.
Şampuan seçimi konusunda uzman hekimden tavsiye almak en sağlıklı yoldur. Çünkü ekilen saçların dökülmemesi bakımına da bağlıdır. Burada da saçınızı bir bitkiye benzetecek olursak, her bitkiye her gübreyi veremeyeceğinizi unutmayın. Saçlarınızı beslemek için doktorunuz mutlaka ilave besinler önerecektir. Bu besinleri kullanmanız, yeni saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Stresin insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri hepimizin malumu… Stresin saçlarınızın da bir numaralı düşmanı olduğunu sakın unutmayın. Ekilen saçların dökülmemesi için ekim sonrası, yeni yerine uyumu sürecinde stresten uzak durmalısınız.
Bu süreçteki beslenme de çok önemlidir. Sadece saçlarınızı besleyecek besinler seçmek yeterli gelmez. Bu süreçte derinize zarar verecek, sivilce oluşumuna neden olacak besinleri de tüketmemelisiniz.
Saç Ekimi Sonrası Nasıl Beslenmeli?
Nakil sonrası, tükettiğiniz gıdalar ile saçlarınızı besleyebilirsiniz. Bunun şifresi de çinkodur. Çinko, saçın ihtiyaç duyacağı besini sağlamakta etkilidir. Ispanak, kırmızı et, kabak çekirdeği, sarımsak gibi hem vücudunuza hem de saçınıza iyi gelecek besinler ekilen saçların dökülmemesi için önemlidir. Ayrıca doktorunuzun tavsiyesi ile alacağınız vitamin takviyeleri ile saçlarınızı dışarıdan da besleyebilirsiniz.
Uzun bir araştırma ile hayal ettiğiniz hayata kavuşmak, saç nakli yaptırmak için yola çıkmışsanız dikkat etmeniz gereken konular vardır. İyi sonuca ulaşmak, elbette sağlıklı naklin yapılması ve bir ömür kullanılabilmesidir. Bunun yolu da ekilen saçların dökülmemesi ile mümkündür. Bunu da, uzman bir destek alarak ve inanarak bu yolda sabırla yürüyerek sağlayabilirsiniz.