Neden FUT Tekniği Terk Edildi?

Neden FUT Tekniği Terk Edildi?

Neden FUT Tekniği Terk Edildi?

2000’li yılların başında saç ekimi yaptırmak isteyenler için FUT tekniği, adeta tutundukları bir daldı. O yıllarda parlayan bir yıldız olan bu teknik, günümüzde ise unutulmaya yüz tuttu. Ama bu saç ekimi yönteminin popülaritesini kaybetmesi elbette ki nedensiz değil. Mesela çok daha kısa sürede ve az riskle saç ekimi yapmaya imkân sunan DHI gibi yenilikçi saç ekim teknikleri var. Peki, 2000’li yılların favorisi olan FUT tekniği neden terk edildi? Tercih edilebilirliğini sekteye uğratan nedenler nelerdir?

FUT Saç Tekniği Tarihi  

Saç dökülmesi günümüzde hiç dert edilecek bir sorun değil. Çünkü cerrahi ve cerrahisiz olmak şartıyla birçok saç ekim tekniği var. Bu sektörün tarihi gelişimine göz attığımızda ise ilk Japonya’da 1930’lara uzandığı orta çıkmaktadır. Tabi bu tarih saç ekimi için en erken tarih değildir. Daha eskilere gidecek olursak erken dönemde 19. yüzyılda bu sorunun çözümüne yönelik daha geleneksel yöntemler üretilmiş.  İşte o günden beridir de hız kesmeden yeni teknikler geliştirilmiş ve değiştirilmiş.

Modern saç ekimi tekniklerinin başlangıç tarihi ise 1950’li yıllar olarak ifade edilmektedir. O günden bugüne müthiş gelişmeler gösteren bu alanda, 1990 yıllarında önemli değişimler yaşanmıştır.

“Follicular Unit Transplantation” İngilizce kelimelerinin kısaltılması olan Fut tekniği mega seanslar olarak da bilinir. Binlerce saç folikülünün tek bir seans ile aktarılmasına fırsat vermesiyle o dönemin en popüler uygulaması olmuştur. Yıldızının en fazladığı parladığı yıllar ise bilindiği gibi 2000’lerdir.

İlk çıktığı 1990’lı yılından beri 30 yıldır uygulanan FUT tekniği, teknolojinin hızla kat ettiği yol ile ilk önce 2. ve 3. sıralara düşmüştür. Hatta kozmetik etkisi o yıllarda çok fazla olan bu saç ekimi yöntemi günümüzde silinmeye yüz tutmuştur.  Çünkü artık çok daha yenilikçi teknikler ile elde edilen sonuçlar çok daha kalıcı ve başarılıdır. Bu da gösteriyor ki her alanda inovasyon, durum ne olursa olsun öne geçmek için bir fırsat. Aynen DHI saç ekim tekniğinin atak yapması gibi.

FUT Saç Tekniğinin Terk Edilmesinde Rol Oynayan Dezavantajlar

Saç köklerinin alındığı alanda yara ve dikiş izlerinin kalması FUT tekniği ile yapılan seç ekiminin en belirgin dezavantajları arasındadır. Üstelik bu izleri, kişi ömür boyu taşır. Dolayısıyla saç ekimi yaptıran kişi hiçbir zaman saçlarını sıfıra vurduramaz ve kısa kesim yaptıramaz. Bunun yanında saç foliküllerinin alındığı bölgede hissizlik gelişir. Bu tekniğin terk edilmesinde rol oynayan diğer dezavantajları maddeleyecek olursak:

  • Saç ekimi sonrası kesi ve dikiş izi kalır.
  • Şayet dikiş atılmadan yapılırsa enfeksiyon riski vardır.
  • Saç derisi alınarak yapılan bir operasyon olduğu için o kısımda uyuşma ve hissizlik gibi şikayetler görülür.
  • Toplanan saç foliküllerinin bekleme süresi uzun olduğu için bazı kayıplar yaşanmaktadır.
  • İşlem sonrası bireyin göz çevresinde morluklar görülmektedir.
  • Kıl dönmesi riski yüksektir.
  • Şayet ilk işlem yetersiz ise 2. bir ekim yapılması gerekir. Bu durumda yeni iz ve dikişler ilave olur.
  • İşlem süresi yoğunluğa göre 7 saate kadar uzayabilmektedir.
  • İyileşme süresi diğer tekniklere göre çok daha uzundur.
  • Kesi ile yapıldığından enfeksiyon riski içerir.
  • Dikiş yapıldığı için işlem sonrası ağrı ve acı hissedilme sıklığı fazladır.

İlk çıktığı ve popüler olduğu yıllarda söz konusu bu dezavantajlar, alternatifi olmadığı için mecbur kabul edilirdi. Dolayısıyla saçının dökülmesinden şikâyet edenler bu dezavantajları istese de istemese de kabul etmek mecburiyetinde kalırdı. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile yeni tekniklerin artması FUT tekniği saç ekimine olan yönelimi azaltmıştır. Çünkü daha kısa sürede, daha az acılı ve daha çabuk iyileşen teknikler gelişti. FUT tekniği neden terk edildi sorunun en iyi cevabı olan bu yeni teknikleri gelin birlikte inceleyelim.

Geçmişten Günümüze Saç Ekim Teknikleri

Önceleri saç ekimleri sadece FUE ve FUT tekniği gibi iki yöntem ile yapılırken günümüzde bu durum tamamen değişti. Hatta öyle ki bu iki teknikten biri kaybolmaya yüz tuttu diyebiliriz. Ancak DHI kalem ekimi gibi yeni teknikleri neden seçmeniz gerektiğinin bilinmesinde tüm yöntemler hakkında bilgi sahibi olunması bilinçli bir seçim yapılmasını sağlar. İşte geçmişten günümüze saç ekim teknikleri:

FUT Tekniği Saç Ekimi  

Ekim için gereken saç folikülleri bu teknikte saç derisiyle birlikte alınmaktadır. Saç kökleri iki kulak arasında bulunan ense bölgesinden 3 santimetrelik deri ile çıkartılmaktadır. Daha sonra saç ekiminde görevlendirilen ekipler tarafından saç derisindeki foliküller deriden ayrılmaktadır. Ardından belirlenen bölgeye ekim yapılmaktadır. İşlem sonrası ise bu bölge dikilmektedir. İyileşme süresi çok uzun olan ve kalıcı iz bırakan bu yöntem, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuştur.

FUE Tekniği Saç Ekimi  

FUT tekniği saç ekimine göre saç foliküllerinin enseden teker teker alınmasıyla farklılaşan FUE, son 15 yıldır gelişmiştir. Saç kökleri manuel punch veya mikromotor yardımı ile donör bölgeden çıkartılmaktadır. Ardından özel bir solüsyonda soğuk ortamda bekletilmektedir. Saç kökleri teker teker yerleştirildiği için bu teknikte de işlem süresi uzundur. Ancak FUT tekniği saç ekimine göre iz bırakmaması ile günümüzde hâlâ kullanılmaya devam etmektedir. Sadece işlem esnasında kullanılan araçlar daha gelişmiş olanlar ile değişmektedir.

Manuel Punch Saç Ekimi  

FUE tekniğinin bir türü olan manuel punch, kullanılan alet dolayısıyla bu ismi almıştır. Günümüze bu alet ile yapılan saç ekimleri hâlâ kullanılmaya devam etse de gün geçtikçe yerini mikromotorlara bırakmaktadır. Çünkü hızından dolayı mikromotor punch ile toplanan saç foliküllerinin hayatta kalma şansı daha yüksektir. Dolayısıyla ekilen bölgeye de tutunma şansı artarken, bu durum işlem başarını artırır.

DHI Saç Ekimi  

“Direct Hair Transplant” İngilizce kelimelerinin kısaltılması olan DHI, direkt saç ekimi demektir. En yenilikçi saç ekimi tekniklerinden olan bu yöntem, FUE ile kullanılmaktadır. Çünkü FUE teknikte tek tek toplanan saç folikülleri bunda ise choi denen kalem ile yapılır. Arka kısmında mikromotor bulunan bu saç ekim kalemi, ekim yapılacak alanda aynı anda hem delik açarken hem de ekim yapmaktadır. Dolayısıyla işlem süresi FUT tekniği ile karşılaştığında çok kısadır. Üstelik yara oluşturmaz ve dikiş gerektirmez. Dolayısıyla iyileşme süresi de çok kısadır.

Blog

Neden FUT Tekniği Terk Edildi?

Neden FUT Tekniği Terk Edildi? 2000’li yılların başında saç ekimi yaptırmak isteyenler için FUT tekniği, adeta tutundukları bir daldı. O yıllarda parlayan bir yıldız olan

Blog

Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır?

Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır? Besinlerin parçalanarak mideye gönderilme serüveni dişlerde başlar. Dişlerin hastalıklı, sağlıksız, çürük ve en önemlisi de eksik olması sindirim sorunlarına yol

Blog

E-Max Lamine Diş Kaplaması Nedir?

E-Max Lamine Diş Kaplaması Nedir? E-max lamine diş kaplaması, uzman hekimlerin hastalarına doğal görünümlü bir gülüş vermek amacıyla uyguladıkları bir kaplamadır. Bu işlemde hastalara özel

Blog

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi Nedir? Kanal tedavisi, dişe enfekte olmuş veya çürümeyi gerçekleşmiş dişleri kurtarmaya yarayan bir tedavi seçeneğidir. Oldukça fazla tercih edilen bu yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Blog

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma Herkesin hayali güzel ve bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmak değil mi? Bundan dolayı insanlar diş beyazlatma isteği duyuyor. Bu işlem sayesinde daha beyaz

DHI Tekniği Nasıl Yapılır?
Blog

DHI Tekniği Nasıl Yapılır?

DHI Tekniği Nasıl Yapılır? Son yıllarda en çok yapılan operasyonlardan bir tanesi saç ekimidir. DHI tekniği de bu işlemlerden biridir. İnsanlar karşısındaki kişinin hayata bakış

Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Med-Unico WhatsApp
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabiliriz?