Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır?

Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır?

Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır?

Besinlerin parçalanarak mideye gönderilme serüveni dişlerde başlar. Dişlerin hastalıklı, sağlıksız, çürük ve en önemlisi de eksik olması sindirim sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla ağız ve diş sorunları tedavi ettirilerek, özellikle eksik dişlerin tamamlanmasına özen gösterilmelidir. İşte tam da bu noktada eksik dişlerin yerine uygulanan diş implantları devreye girer. Bu yazımızda diş implantları nedir, neden yapılır ve operasyon aşamaları nelerdir gibi konular hakkında bilgileri sizlerle buluşturuyoruz.

Diş İmplantları Nedir ve Hangi Durumlarda Yapılır?

Ağızdaki diğer sağlıklı dişlere herhangi bir işlem yapılmadan gerçekleştirilen diş implantları, diş kökleri hasar görmüş veya eksik dişleri bulunan bireylerde uygulanır. Bu suni dişler, doğal dişlere benzerlik gösterirken aynı zamanda çiğneme fonksiyonu açısından da aynı düzeyde kuvvet uygular. Dolayısıyla daha iyi çiğneme becerisi sağlaması sebebiyle diğer köprü veya protezlere kıyasla birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte en büyük avantajlarından birisi yeni dişleri desteklemesidir.

Diş eksikliği birçok kişide hem estetik hem de fonksiyonel açıdan birçok soruna yol açmaktadır. Çünkü dişin eksik olması durumunda etkin bir şekilde çiğneme gerçekleştirmek mümkün değildir. Aynı zamanda diş kaybının olduğu bölgedeki diş etinin kapanması, dişlerin konumu değiştiğinden dolayı çene ekleminde problemlere yol açabilir. Ayrıca oluşabilen konuşma bozukları ve estetik sorunları sebebiyle, kişide özgüven eksikliği yaratır.

Bununla birlikte diş implantları tedavisi, kişinin çene kemiğinin yapısına ve durumuna ayrıca uygulamanın türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. İmplant işleminin yapıldığı durumlar genel itibariyle şu şekildedir:

  • Dişlerini travma, çürük veya periodontal hastalık vb. gibi nedenlerle kaybetme,
  • Bir veya birden fazla eksik diş olması,
  • Çene kemiğinin gelişimini tamamlamaması,
  • Çene kemiği yeterliyse veya çene kemik greftine uygunsa,
  • Ağız dokusu sağlıklıysa,
  • Kemik iyileşmesini olumsuz etkileyen bir hastalık yoksa,
  • Hareketli protez kullanmak istemeyenlerde,
  • Ağızdaki en sonda bulunan dişlerin eksikliğinde sabit bir protez uygulanamadığında,
  • Hiçbir dişi olmayan hastalarda, protezin oynamasını engellemek amacıyla uygulanmaktadır.

Dişlerin eksik olduğu yerler, zamanla çene kemiğinde erimelere yol açar. Dolayısıyla implant işleminin diş çekimi olduktan kısa bir süre içerisinde yapılması gerekir. Böylelikle bu işlem, çene kemiğinin erimesinin önüne geçmektedir. Bunun yanı sıra komşu dişlere zarar vermeden ve bir destek almadan yapıldığından diğer köprülere göre oldukça koruyucudur.

Diş İmplant Tedavisinde Hangi Yöntemler Uygulanır?

Kendine has özel bir teknikle yapılan diş implantları, köprü veya protezleri tutması açısından çene kemiğine uygulanan yapay bir diştir. Bununla birlikte bu işlem, hastanın özel durumuna ve seçilen implant tipine bağlı olarak değişir. Dolayısıyla bir periodontitis kişinin genel sağlık durumuna ve ihtiyaçlara yönelik özel olarak bir tedavi planı oluşturur. Ancak genellikle endosteal ve subperiostal tipleri uygulanır. Bunlar:

  • Endosteal (Kemikte): En yaygın kullanılan endosteal, çene kemiğine cerrahi bir operasyonla yerleştirilir. Bu işlem türünün bıçak, silindir ve vida gibi farklı formları mevcuttur. Genellikle hareketli protez ya da köprü kullanan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca uygulanan her implant, bir veya birden fazla protez dişi tutabilmektedir.
  • Subperiostal (Kemik Üzerine): Bu implant tipi, çenenin üstüne yerleştirilen bir uygulamadır. İmplantın yerinde sabit kalmasını sağlamak için çene üstüne yapılır. Bu bölüme yerleştirilen metal çerçeve direklerin diş etinden çıkıntı yapmasıyla uygulanır. Subperiosteal çoğunlukla protez kullanamayanlarda tercih edilen bir tekniktir. Ayrıca endosteal implantı tutmasını sağlamak için yeterli kemik kütlesi bulunmayan hastalar için de ideal bir seçimdir.

Bunun yanı sıra çene kemiğiniz çok yumuşaksa ya da yeteri kadar kalın değilse, diş implantından önce kemik grefti yapılması gerekebilir. Bir çene kemiğinin yeniden yapılması için birden fazla kemik greft materyali mevcuttur. Bunlardan biri, vücudun başka bir yerinden alınarak uygulanan doğal kemik greftidir. Diğeri ise yeni kemiklerin gelişmesini sağlamak için yapılarını destekleyen sentetik kemik greftidir.

Diş İmplantları Tedavisinde İşlem Aşamaları

Diş implant tedavisinde bir veya daha fazla cerrahi operasyon gerekir. Bu nedenle hastanın tedaviye hazırlanması için bazı değerlendirmeler yapılır. İlk olarak hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgiler alınır. Kişinin reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaç veya takviye kullanıp kullanmadığı belirlenir. Ayrıca ortopedik bir implant kullanılıyorsa veya kronik kalp hastalığı varsa, olası enfeksiyonun önüne geçmek için bir antibiyotik kullanılması gerekir.

Yapılan tüm bu detaylı değerlendirmelerin ardından hastanın 3D görüntüleri ve diş röntgeni çekilmektedir. Bu çekimlere göre ise çene ve diş modelleri tasarlanmaktadır. Ardından kişiye özel uygulanan tedavi planında; çene kemiğinin yapısı, diğer dişlerin durumu ve kaç eksik diş olduğu gibi etmenlerin belirlenmesi gerekmektedir. Böylelikle uzun yıllar sorun yaratmayacak şekilde bir implant tedavisi uygulanabilir.

Bu planların yanı sıra uygulama esnasında olası ağrı ve acının önüne geçmek için kişinin genel sağlık durumuna göre anestezi yöntemi seçilmektedir. Bu seçenekler arasında sedasyon, genel ve lokal anestezi bulunmaktadır. Anestezi türüne göre operasyon öncesi uzman doktor bazı tavsiyelerde bulunmaktadır. Genelde ayakta yapılan bu diş tedavisi, aşamalar halinde gerçekleştirilmektedir. Bir diş implantı yerleştirme işleminde uygulanan adımlar genel itibariyle şu şekildedir:

  • Genellikle sadece işlemin yapılacağı bölgenin ilaçla uyuşturulduğu bir yöntem olan lokal anesteziyle yapılmaktadır.
  • Hasarlı diş varsa çıkarılır.
  • Gerekli görülmesi halinde çene kemiği için kemik grefti uygulanır.
  • Çene kemiğinin içerisine diş kökünü taklit eden titanyum elementinden yapılmış bir vida yerleştirilir.
  • Sonrasında da vidanın üzerine diş protezi uygulanır.

Yukarıda belirtilen işlemlerin tamamının bitmesi birkaç ayı bulabilmektedir. Bu sürenin büyük bir kısmı genellikle çene kemiğine uygulanan işlem sonrası kemiğin büyümesini bekleme sürecidir. Bununla birlikte hastanın durumuna, kullanılan malzemelere ve yapılan özel işlemlere göre bazı adımlar birleştirilerek yapılabilmektedir. Bakıldığında implant yerleştirme işlemi cerrahi bir operasyon gibi görünür. Ancak pek çok kişiye göre implantın yerleştirilmesi bir diş çekiminden daha rahat ve daha hızlı gerçekleşmektedir.

Diş İmplantları Tedavisinde Olası Yan Etkiler

Diğer cerrahi operasyonlarda olduğu gibi diş implantları için yürütülen işlemlerde de bazı istenmeyen hafif düzeyde yan etkiler ortaya çıkabilir. Ancak bu yan etkiler genelde kısa sürede tolere edilebilmektedir. Genellikle tedavisi kolay olan hafif yan etkiler şu şekildedir:

  • Kan damarlarında veya diğer dişlerde hasar ya da yaralanma
  • İmplant yapılan bölgede enfeksiyon
  • Diş etlerinde, doğal dişlerde, çenede veya dudaklarda karıncalanma hissi ya da uyuşmaya yol açan sinir hasarı
  • Üst çeneye konumlanan diş implantlarında olası sinüs sorunları
  • Ciltte veya diş etlerinde morarma
  • Yüzde veya diş etlerinde şişme
  • İmplant yapılan yerde ağrı

Dental implant operasyonu sonrası antibiyotik veya ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekebilmektedir. Ameliyattan sonra herhangi bir rahatsızlık veya şişlik gibi bir sorun daha fazla kötüleşirse, zaman kaybetmeden işlemi yapan doktorla iletişime geçmelisiniz. Tüm operasyon aşamalarının ardından işlemin yapıldığı bölgenin zarar görmemesine çok dikkat edilmelidir. Dolayısıyla iyileşme sürecinde; beslenmenize dikkat etmeli, yumuşak ve oda sıcaklığında besinler tüketmelisiniz.

Görüntü ve fonksiyon itibariyle doğal diş ile arasında bir fark bulunmayan diş implantları tedavi süreci kişiden kişiye değişir. Ancak elde edilen sonuçlar hem kalıcı hem başarılı hem de doğaldır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Blog

Neden FUT Tekniği Terk Edildi?

Neden FUT Tekniği Terk Edildi? 2000’li yılların başında saç ekimi yaptırmak isteyenler için FUT tekniği, adeta tutundukları bir daldı. O yıllarda parlayan bir yıldız olan

Blog

Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır?

Diş İmplantları Nedir, Neden Yapılır? Besinlerin parçalanarak mideye gönderilme serüveni dişlerde başlar. Dişlerin hastalıklı, sağlıksız, çürük ve en önemlisi de eksik olması sindirim sorunlarına yol

Blog

E-Max Lamine Diş Kaplaması Nedir?

E-Max Lamine Diş Kaplaması Nedir? E-max lamine diş kaplaması, uzman hekimlerin hastalarına doğal görünümlü bir gülüş vermek amacıyla uyguladıkları bir kaplamadır. Bu işlemde hastalara özel

Blog

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi Nedir? Kanal tedavisi, dişe enfekte olmuş veya çürümeyi gerçekleşmiş dişleri kurtarmaya yarayan bir tedavi seçeneğidir. Oldukça fazla tercih edilen bu yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Blog

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma Herkesin hayali güzel ve bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmak değil mi? Bundan dolayı insanlar diş beyazlatma isteği duyuyor. Bu işlem sayesinde daha beyaz

DHI Tekniği Nasıl Yapılır?
Blog

DHI Tekniği Nasıl Yapılır?

DHI Tekniği Nasıl Yapılır? Son yıllarda en çok yapılan operasyonlardan bir tanesi saç ekimidir. DHI tekniği de bu işlemlerden biridir. İnsanlar karşısındaki kişinin hayata bakış

Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Med-Unico WhatsApp
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabiliriz?